Warsztaty kulinarne w ramach projektu pt. „Ocalmy od zapomnienia”

Home » Aktualnosci » Warsztaty kulinarne w ramach projektu pt. „Ocalmy od zapomnienia”
mazowsze
Projekt „Ocalmy od zapomnienia”,
realizowany w ramach zadania publicznego
Zarządu Województwa Mazowieckiego
pt. „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury
i dziedzictwa narodowego”
zadanie 6 „To także nasze dziedzictwo”.

Mazowieckie Stowarzyszenie Turystyki Wiejskiej zrealizowało warsztaty kulinarne, zaplanowane w ramach projektu pt. „Ocalmy od zapomnienia”.

Warsztaty odbyły się 25 października 2016r we Dworze Mościbrody, na szlaku kulinarnym „Micha Szlachecka”. Rozpoczęły się spotkaniem z Panią Małgorzatą Borkowską, właścicielką restauracji, która opowiedziała nam o zarówno o szlaku jak i samym dworze.

Inicjatywę utworzenia szlaku podjęły trzy obiekty leżące na Wschodnim Mazowszu, niespełna 100 km od Warszawy: Restauracja „Zaścianek Polski” z Siedlec, Retro Skibniew i Dwór Moscibrody. Po kilku miesiącach partnerstwo zostało poszerzone o kolejne obiekty”: Pałac Patrykozy, Gorzelnia w Krzesku, Choco Fruit i Piekarnia Ratuszowa z Siedlec. Tu nakładają się na siebie dwie kultury – mazowiecka i podlaska. Kształtowały się one przez wieki przejmując zwyczaje, wpływy i elementy kuchni białoruskiej, litewskiej, tatarskiej i żydowskiej. Na szlaku można spędzić aktywnie czas korzystając z różnych atrakcji, takich jak: warsztaty kulinarne, warsztaty rękodzieła, wypiek „księżyców szlacheckich”. Wędkowanie, jazda konna, przejażdżki bryczką, kuligi, rajdy rowerowe, pływanie łódką, spływy kajakowe, zabawy przy ognisku, biesiady to sposób na spędzenie czasu wolnego. Nie lada atrakcją na szlaku jest tradycyjna „ruska bania”, mini SPA „Dotyk Anioła” z kąpielami w piwie i rozgrzewka kremlowskimi herbatkami.

Można tu również odwiedzić wiele ciekawych miejsc. Siedlce zapraszają do wizyty w Muzeum Diecezjalnym z jedynym w Polsce obrazem El Greco czy wysłuchania koncertu na unikatowych na Świecie osiemnastowiecznych organach Wagnera. Zwiedzanie Siedlec to także poznawanie historii miasta, które za sprawą księżnej Aleksandry z Czartoryskich Ogińskiej było jednym z najważniejszych centrów kultury osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej. W mieście trzeba koniecznie zaopatrzyć się w przysmaki z certyfikatem Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsza.

Inne godne polecenia miejsca na Szlaku to zabytkowa Gorzelnia w Krzesku, Pałac w Patrykozach – perełka architektoniczna na Mazowszu czy jedna z nielicznych w Polsce Ludwisarnia Braci Kruszewskich w Węgrowie.

Przemierzanie Szlaku Kulinarnego to ciekawa eskapada turystyczna połączona z degustacją nalewek własnego wyrobu. Wiśniowa nalewka dworska w Dworze Mościbrody, nalewka z cytryńca japońskiego w Zaścianku Polskim, skibniewianka w Retro Skibniew, czy seria nalewek Etiuda z Gorzelni w Krzesku.

Dwór Mościbrody, to niezwykle interesujący przystanek na Szlaku kulinarnych „Mazowiecka Micha Szlachecka”, przekonaliśmy się o tym osobiście, uczestnicząc w doskonale przygotowanych warsztatach kulinarnych oraz zwiedzając obiekt. Tutaj można bardzo ciekawie i miło spędzić czas, doznając wielu niezapomnianych przeżyć. Nauka sporządzania ciekawych specjałów dawnej szlacheckiej kuchni, smakowanie ich, zwiedzanie i nocleg w super przygotowanych pokojach.

Naszym głównym celem, jak wspomniałam na początku, były warsztaty kulinarne. Przeprowadził je szef kuchni, p.Adam Filipczuk. Uczestnicy zostali podzieleni na 4 grupy, każda otrzymała zadanie wykonanie innych potraw:
I – Roladki z piersi kurczaka z żurowiną i serem Feta oraz purre z marchewki.
II – Zupa krem z dyni i sałatkę z wędzoną piersią gęsi.
III – Kotlety z kaszy jaglanej z kapusta i sałatkę z wędzonym karpiem.
IV – Karp smażony i szarlotka.



Sprawdź przepisy

Wszyscy bardzo aktywnie włączyli się przygotowywanie potraw, pytając nieustannie p.Adama o szczegóły i tajemnice wspaniałych smaków.
Potwierdzeniem są umieszczone poniżej zdjęcia. Największym zainteresowaniem cieszył się karp, ponieważ mogliśmy zobaczyć mistrzowski podział i porcjowanie tej ryby oraz oddzielanie polędwiczek. Zajęcia były bardzo ciekawe, każdy z nas na pewno znalazł coś dla siebie. Przygotowane potrawy były bardzo smaczne, a warsztaty z pewnością spełniły nasze oczekiwania.

dscf5274

dscf5276

dscf5277

dscf5285

dscf5288

dscf5291

dscf5294

dscf5297

dscf5299

dscf5303

dscf5308

dscf5313

dscf5316

dscf5318

dscf5323

dscf5324

dscf5326

dscf5327

dscf5328

dscf5333

dscf5336

dscf5338

dscf5340

dscf5341

dscf5345

dscf5346

dscf5350

dscf5352

dscf5354

dscf5358

dscf5363

dscf5366

dscf5372

dscf5373

dscf5388

dscf5397

dscf5402

dscf5405

dscf5408

dscf5412

dscf5417

dscf5423

dscf5421

Comments are closed.